Марица (maritca) wrote in learn_swedish,
Марица
maritca
learn_swedish

Hej!

Kan du hjälpa mig lite med den här texten? Jag komponerade den, och nu vill jag lära mig det utantill, men jag vill inte att memorera fel.
Tack på förhand!

Min väckarklocka börjar ringa 6.20 (tjugo över sex). Vanligen ställer jag den på 6.20, 6.30 (halv sju), 6.35(fem över halv sju), 6.45 (kvart i sju), eftersom det måste gå ute 7 prick, och jag har så jävla svårt att vakna. Jag är absolut nattugla.
Så, jag går upp 6.45. Ibland – 6.52 (åtta i sju). Då allt måste gå snabbare.
Jag väcker min dotter (Tanja). Tilsammans tvättar vi oss och klär och kammar oss. Det sker då under mottot ”Snabbt, mycket snabbt, snabbare än snabbt”.
Ibland medan jag tvättar mig, hinner jag dricka ett par klunkar te.
Slutligen klockan 7.15 (kvart i sju) går vi hemifrån.
Vi tar vår frukost till vägen för att slösa inte bort tiden på den hemma. Vår frukost består av bananer, appler eller yoghurt. Om vi har yoghurt, då vi måste ta tesked också.
Så, vi åker tunnelbana. Min kontor och Tanjas skolan är i närligande hus. Vägen till en önskad station tar en timme i bästa fall. Vi måste byta dislotioner tre gånger. Vanligen medan jag åker tunnelbana, jag sover mellan transdislokationer (om hinner jag ta över platsen). Men när bodde jag i Podolsks förstad och jobbade i Moskva, jag övade att sova bara stående!
På morgonen finns det stora korkar på rulltrapor, därför vi kan åka till önskad stationen inte en timme utan halvannan.
I Tanjas skolan börjar lektoioner 8.30 (halv nio). När hon går utifrån tunnelbana, altid springer hon till skolan för att komma inte för sent. Förra året var hon försenad altid i 10 – 15 (tio – femtio) minuter. Men detta år hann vi bli mer disciplinerad. Tanja är sen i bara 2 – 5 minuter.
Så, Tanja springer till skolan och jag brådskar att gå till kontoret.
Min arbetsdag börjar klockan tio. Sålunda i nastan halvannan timme är jag ledig innan kollegor kommer och kontorsmussel börjar.
I den halvannan timme kan jag frilancera eller läsa nyheterna eller titta på filmer eller lära svenska. Men för ofta sitteer jag vid bordet och sover!
Klokan 10.00 kommer mina kollegor och väcker mig. Och jag börjar jobba. Först dricker jag grön te och viser e-post och planerar en arbetsdag. Klockan 11.00 börjar jag arbeta verkligen.
Jag har en lunch 13.00 (klockan ett eftermidager). Det finns ett matrum i vår kontoret. Oh vi har en kock som kockar läkra hem-matlagningar. Vanligen lunchen består av soppa, kött med gröt eller med potatis och två typer av sallad. Det finns många olika såser på bordet. Sålunda det är omöjlig att banta med sådant arbete! Jag tror att smakliga och fri hem-matlag ningar är påse med tricks och mycket effectiv metod för att öka en lojalitet nos personalen.
Under lunchen kommer Tanja från skolan. Jag matar henne eller ger henne lite pengar för att äter hon i kafe. Sedan Tanja går på fritidsaktiviteter och jag kommer tilbaka till min arbetet dator.
Min arbetsdagen slutar kl. 18.00, men jag kan arbeta längre tidibland kan jag stanna en halvtimme eller äver en timme för att avsluta någon sessionen, därför bästa tankar kommer bara på kvällen.
Efter jobbet träffar jag med min pojkevän och dottern (om hon är inte hemma redan). Och vi alla tillsamans åker hem. På något sätt hemvägen tar för oss mindre tid än vägen på morgonen, när vi skyndar oss. Det är lite sorgligt.
Vi är hemma kl. 20.00 eller 21.00. Det finns lite tid för kocka en enkel middag, dricka te, duscha, kontrolera Tanjas hemlexor.
Varje dag vi beslutar att gå till sängs tidigt, men i bästa fall hinner vi göra det bara kl. 23.00 eller vid midnatt. En fras ”Låt oss gå till sängs idag tidigt” är vår familjemem.
Ibland jag måste jobba hemma vid natten (nästan två gånger per veckan). Vanligen jobbar jag på natten från torsdag till fredag, därför lordag kan jag sova längre.

Det var min dag!
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 8 comments

Här är några korrekturförslag. Jag nöjer mig med början av texten tills vidare eftersom jag inte vet om det är den här sortens kritik du vill ha.eftersom det måste gå ute ----> eftersom VI måste VARA ute

Jag är absolut nattugla. ----> Jag är absolut EN NATTUGGLA.

åtta i sju - Det är OK att skriva till exempel "tjugo i" eller "tio i", troligen för att är väldigt vanliga angivelser som förkortats. Däremot låter "åtta i" konstigt, bättre är nog "åtta minuter i sju".

Vi tar vår frukost till vägen ----> Vi ÄTER vår frukost PÅ vägen

appler ----> äpplen

ta tesked ----> ta MED EN tesked

Så, vi åker tunnelbana. ----> SEN ÅKER VI MED TUNNELBANAN

Min kontor och Tanjas skolan är i närligande hus ----> MITT kontor och Tanjas SKOLA LIGGER BREDVID VARANDRA

Vägen till en önskad station tar en timme i bästa fall ----> RESAN DIT tar en timme i bästa fall

Vi måste byta dislotioner tre gånger ----> Vi måste byta ANSLUTNING tre gånger

Vanligen medan jag åker tunnelbana ----> Vanligen NÄR jag åker tunnelbana

jag sover mellan transdislokationer ----> sover jag mellan bytena

om hinner jag ta över platsen ----> om jag får en sittplats

Men när bodde jag i Podolsks förstad ----> Men när bodde jag i EN FÖRORT TILL PODOLSK

jag övade att sova bara stående! ----> ÖVADE JAG PÅ ATT SOVA stående

Tack så mycket! Ja, det är precis vad jag behöver! Kan du fortsätta?
På morgonen finns det stora korkar på rulltrapor, ----> På MORGNARNA KORKAR RULLTRAPPORNA IGEN (om du menar att det är mycket folk där då)

därför vi kan åka till önskad stationen inte en timme utan halvannan. ----> Förstår inte riktigt vad de menar här

I Tanjas skolan börjar lektoioner 8.30 (halv nio). ----> I Tanjas SKOLA börjar LEKTIONERNA 8.30 (halv nio).

När hon går utifrån tunnelbana, altid springer hon ----> När hon KOMMER UTANFÖR TUNNELBANESTATIONEN SPRINGER HON ALLTID

Förra året var hon försenad altid ----> Förra året var hon ALLTID FÖRSENAD

Men detta år hann vi bli mer disciplinerad. Tanja är sen i bara 2 – 5 minuter. ----> Men I ÅR ÄR HON MER DISCIPLINERAD, OFTA BARA FÖRSENAD 2-5 minuter.

Så, Tanja springer till skolan och jag brådskar att gå till kontoret. ----> Så, Tanja springer till skolan och jag brådskar till kontoret

Sålunda i nastan halvannan timme är jag ledig innan kollegor kommer ----> SÅ JAG ÄR DÄR EN HALVTIMME INNAN MINA KOLLEGOR

och kontorsmussel börjar. ----> vet inte vad kontorsmussel är

I den halvannan timme kan jag frilancera eller läsa nyheterna eller titta på filmer eller lära svenska. ----> Under den halvtimmen kan jag läsa nyheter, titta på filmer eller lära mig svenska

Men för ofta sitteer jag vid bordet och sover! ---- Men för DET MESTA SITTER jag vid bordet och sover!


Klokan 10.00 kommer mina kollegor och väcker mig. Och jag börjar jobba ----> KLOCKAN 10.00 kommer mina kollegor FÖR ATT VÄCKA mig, OCH jag börjar ARBETA

Först dricker jag grön te och viser e-post och planerar en arbetsdag ----> Först dricker jag GRÖNT te, LÄSER E-POST och planerar ARBETSDAGEN

Klockan 11.00 börjar jag arbeta verkligen. ----> Klockan 11.00 börjar jag VERKLIGEN ARBETA.OK, det här är vad jag har tid med just nu. Om ingen annan hjälper dig ska jag försöka återkomma i morgon.
Tack så mycket. Du hjälpte mig mycket! Det är väldigt svårt att hitta några fraser i ordböcker eller läroböcker...
Jag har en lunch 13.00 (klockan ett eftermidager). ----> Vi har lunch 13.00 (klockan ett PÅ EFTERMIDDAGEN.

Det finns ett matrum i vår kontoret. ----> Det finns ett LUNCHRUM PÅ kontoret.

Oh vi har en kock som kockar läkra hem-matlagningar. ----> Vi har en kock som LAGAR GOD HUSMANSKOST.

Vanligen lunchen består av soppa, kött med gröt eller med potatis och två typer av sallad. ---> Lunchen består vanligen av soppa, kött med gröt (gröt = porridge, du menar nog någonting annat) eller potatis och två SORTERS sallad.

Det finns många olika såser på bordet ----> Det finns många olika såser ATT VÄLJA PÅ.

Sålunda det är omöjlig att banta med sådant arbete! ----> FÖLJAKTLIGEN ÄR DET OMÖJLIGT att banta PÅ EN SÅDAN ARBETSPLATS! (Sålunda är lite ålderdomligt)

Jag tror att smakliga och fri hem-matlag ningar ----> Jag tror att GOD OCH GRATIS HUSMANSKOST

är påse med tricks och mycket effectiv metod för att öka en lojalitet nos personalen. ----> ÄR EN SMART och effektiv metod att öka LOJALITETEN HOS personalen

Under lunchen kommer Tanja från skolan. ----> PÅ lunchen kommer Tanja från skolan

Jag matar henne eller ger henne lite pengar för att äter hon i kafe. ----> Jag GER HENNE MAT eller pengar SÅ att hon kan äta i kafeterian.

Sedan Tanja går på fritidsaktiviteter och jag kommer tilbaka till min arbetet dator. ----> Sedan GÅR TANJA TILL FRITIDSAKTIVITETERNA och jag GÅR tillbaka till MITT ARBETE VID DATORN.

Min arbetsdagen slutar kl. 18.00, men jag kan arbeta längre tid ----> Arbetsdagen slutar klockan 18.00 men IBLAND ARBETAR jag längre

ibland kan jag stanna en halvtimme eller äver en timme för att avsluta någon sessionen ----> IBLAND STANNAR JAG KVAR en halvtimme eller RENT AV en timme för att avsluta EN UPPGIFT.

därför bästa tankar kommer bara på kvällen. ----> MAN TÄNKER BÄST på kvällen.

Efter jobbet träffar jag med min pojkevän ----> Efter jobbet MÖTER JAG min POJKVÄN

Och vi alla tillsamans åker hem ----> Tillsammans ÅKER VI hem

---------------------

Hoppas att få tid till sista delen i morgon eller till helgen.
På något sätt hemvägen tar för oss mindre tid än vägen på morgonen, när vi skyndar oss.----> RESAN VERKAR TA MINDRE TID ÄN PÅ MORGONEN NÄR VI FAKTISKT SKYNDAR OSS, DET ÄR LITE TRÅKIGT. (Sorgligt är för starkt ord här, ingen har ju dött.)

Det finns lite tid för kocka en enkel middag, dricka te, duscha, kontrolera Tanjas hemlexor. ----> DÅ HAR VI LITE TID FÖR EN ENKEL MIDDAG, DRICKA TE, DUSCHA OCH HJÄLPA TANJA MED LÄXORNA

Varje dag vi beslutar att gå till sängs tidigt, men i bästa fall hinner vi göra det bara kl. 23.00 eller vid midnatt. ----> Varje dag BESTÄMMER VI OSS för att sängs tidigt, men i bästa fall hinner vi GÖRA DET KL. 23.00 eller vid midnatt.

En fras ”Låt oss gå till sängs idag tidigt” är vår familjemem. ----> "Låt oss gå till sängs TIDIGT IDAG" är vårt familjemotto.

Ibland jag måste jobba hemma vid natten (nästan två gånger per veckan). ----> IBLAND, EN ELLER TVÅ GÅNGER PER VECKA, MÅSTE JAG JOBBA HEMMA PÅ KVÄLLEN.

Vanligen jobbar jag på natten från torsdag till fredag, ----> Vanligen jobbar jag på natten MELLAN torsdag OCH fredag,

därför lordag kan jag sova längre. ----> därför kan jag sova längre på lördagar.

Det var min dag! ----> SÅN ÄR min dag.
Tack så mycket! Du har gjort ett stort jobb, och jag vet inte vad jag kan göra för dig.
Det enda som jag inte visste förrän nu: hur man säger vad jag försökte säga med frasen " vi kan åka till önskad stationen inte en timme utan halvannan".
Jag menade något liknande "we go for an one and a half hours instead of half an hour". Jag försökte framföra det med "inte ... utan ...", per prov "Han var inte sjuk utan bara trött". Kan man överföra denna idé med "inte ... utan ..."?

Du kan bjuda mig på en kaffe om du kommer till Stockholm (-:

30 minuter = halvtimme
90 minuter = halvannan timme

Halvannan, som betyder en och en halv (one and a half) är ett ålderdomligt uttryck vars betydelse inte ens de flesta infödda svenskar förstår så det är nog bäst att undvika om man inte vill riskera att bli missförstådd.

"Önskad station" låter konstigt i svenska öron. Det är möjligt att man skulle kunna använda det i ett mer formellt sammanhang men bara om det inte gäller en speciell station. Uttrycket du bör använda är "vår station" eller "min station" om du reser ensam.

Några olika förslag:

Till vår station tar det en och en halv timme i stället för en halvtimme.

Vi är framme efter en och en halv timme i stället för en halvtimme.

Resan tar en och en halv timme i stället för en halvtimme.

Resan tar inte en och en halv timme utan en halvtimme.

I det sista förslaget har jag använt mig av "inte...utan". Känns inte lika bra eftersom "i stället för" är mer naturligt när det handlar om en jämförelse.